Verzorgend / Medisch

Orthesiologie

De orthese techniek is een mooie aanvulling in de hedendaagse pedicure praktijk. De Orthese techniek is het behandelen van teen afwijkingen die pijn klachten of standafwijkingen geven. Door het maken van een persoonlijke siliconenorthese kunnen deze complicaties vaak verholpen worden.

De behandeling is gericht op het verbeteren of het behouden van de beweging die nodig is in de tenen.

 

Orthese:

Een orthese of teenstukje is een hulpmiddel om tenen, drukplekken of wrijvingsplaatsen te ontlasten en drukvrij te leggen. Een orthese is siliconen materiaal wat wij als gespecialiseerde pedicure  op-, tussen-  of onder uw tenen kunnen maken, aanbrengen en plaatsen. Hierdoor kan een wondje, likdoorn gekromde teen geen verdere pijn en schade veroorzaken en mede met eventueel ander schoeisel geheel verdwijnen.

Zeker bij de diabetische voet waar het gevaar op ulcera (zweer) bestaat is dit een prima oplossing.

Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant. Het kan zijn dat ik u vraag om meerdere schoenen mee te nemen.

Orthese voor verschillende doelen:

  • protectie: tegen onder andere likdoorns of bursa op de tenen
  • correctie: van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen
  • consolidatie: waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt
  • preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven.
  • Pijnvermindering bij traumata bijvoorbeeld likdoorns tussen de tenen, drukgevoelige plekken of wondjes.

Orthese advies:

Gebruik van een orthese: In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken! U kunt dit binnen 1 week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan even contact met mij op. ’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!)

Onderhoud:

U kunt de orthese wekelijks afwassen met handzeep, daarna wel goed laten drogen. s’ Avonds dien je de orthese op te bergen in de door de pedicure meegegeven doosje met talk/babypoeder. De poeder zorgt voor langer behoud van de orthese en dat het voetzweet een beetje wordt opgenomen.

TIP: Neem bij het kopen van nieuwe schoenen de orthese mee.

Terug naar Behandelingen