Verzorgend / Medisch

Voetverzorging bij reumatische patiënten

De voeten van mensen met reuma zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig door ontstekingen, standveranderingen en slijtage in de gewrichten. Daarom is een speciale behandeling noodzakelijk.

Medische aspecten

Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetkussen onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en / of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen.

Gespecialiseerde pedicures

De reumatische voet is erg gevoelig en pijnlijk. Het verwijderen van eelt en likdoorns en het behandelen van de nagels moet dan ook met de grootste zorg en vakkundigheid gebeuren. De pedicure kan ook advies geven over huidverzorgingsmiddelen en een juiste schoenkeuze.

Vergoeding

Als reumapatiënt kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Meestal werken pedicures met de aantekening ‘Reumatische Voet’ samen met een zorgverzekeraar waardoor u als patiënt recht heeft op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar.                     

Mensen met reuma moeten er op dus op letten dat zij naar een voetverzorger gaan die de aantekeningen reumatische voet heeft. Deze mensen hebben speciale verzorging nodig en niet iedere voetverzorger is daar bekend mee en mag hun dus zomaar behandelen. Er moet een speciale cursus gevolgd worden met een examen om deze aantekeningen te halen.

Terug naar Behandelingen